{  "value": "<iframe src=\"https://player.vimeo.com/video/158614217\" width=\"360\" height=\"203\" frameborder=\"0\" title=\"JanOlavTekstmedByline\" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>",  "editor": {    "name": "4. Embeded",    "alias": "embed",    "view": "/App_Plugins/LeBlender/editors/leblendereditor/LeBlendereditor.html",    "render": "/App_Plugins/LeBlender/editors/leblendereditor/views/Base.cshtml",    "icon": "icon-tv-old color-yellow",    "config": {      "editors": [        {          "name": "Tittel",          "alias": "title",          "propretyType": {},          "dataType": "0cc0eba1-9960-42c9-bf9b-60e150b429ae"        },        {          "name": "Kode / embeded",          "alias": "embeded",          "propretyType": {},          "dataType": "c6bac0dd-4ab9-45b1-8e30-e4b619ee5da3"        },        {          "name": "Plassering",          "alias": "placement",          "propretyType": {},          "dataType": "216b30fe-610c-48b0-87d1-fde5ce5724c8"        }      ],      "frontView": "leblender/embeded"    }  },  "active": false}

Allerede som smårolling begynte Jan Olav Aamlid å samle på fine ting. I dag er han en av verdens fremste eksperter på thailandske mynter og sedler.

Det er ikke lett å få øye på skiltet i mylderet av andre skilt og strømkabler i Thepprasit road, Pattaya.  Men omkring 400 meter fra sjømannskirken står det: «House Of Coins».

Innenfor den store glassdøren er vegger og montere fullt av samleobjekter fra inn – og utland.  Det ikke tvil om at det her befinner seg en moderne Askeladden – en mann som har vunnet både sin prinsesse og nesten halve kongeriket attåt.

Eventyret om Askeladden, som til slutt endte opp i Pattaya, startet i Oslos skoger. Der fylte Aamlid sekken sin med alt som skinte allerede fra han var smårolling. Bestemoren forsto at gutten var en samler, og til 12-årsdagen ga hun ham en to-kronemynt i sølv fra 1914. Det var starten på Aamlids karriere som myntsamler.

- Du vet, gjennom en bitteliten mynt finnes det et hav av historie. Den kan fortelle hvem som var konge på det tidspunktet og noe om inflasjonen. Det er også spennende å finne ut hvor mynten kommer fra, hvordan flagget ser ut og hvor mange som bor i landet. Man får så mye gratis ved å samle på mynter, sier 61-åringen.

Aamlid får en ekstra glød, og ordene kommer raskt, når han blir spurt om hvorfor han er så interessert i mynter. Han åpner en monter midt i rommet og tar ut noe som ser ut som en kule med bulker i.

- Dette var faktisk en av de første thailandske myntene jeg begynte å handle med. Bulkene, eller stemplene som det heter, forteller noe om når mynten ble produsert.

Den første skatten

Men, før han oppdaget Thailand og dets skatter for første gang i 1980, fikk han tak i sin aller første skatt på hjemmebane i 1979. En skatt som for alvor ga fart i eventyret om Askeladden.

- Jeg husker vi satt og spiste frokost da jeg hørte på radioen at deler av Runde-skatten skulle auksjoneres bort. Vi drømmer vel alle om å finne en skatt, men det sikreste er å kjøpe en.

Aamlid tok dermed noen telefoner til banken, og skrapte sammen det han hadde klart å tjene opp som mynthandler og eier av Oslo Mynthandel. Han dro så til Sveits for å inspisere skatten som hadde ligget på havbunnen i det nederlandske skipet Akerendam utenfor øyen Runde på Sunnmøre i nesten 200 år. For en halv million dollar kjøpte han 6000 gull- og sølvmynter. I 1979 var dette den største summen betalt for et enkelt kvanta med mynter.

- Jeg rakk knapt å rense myntene før de ble revet bort, sier Aamlid.

Mynthandleren fra Oslo satt altså igjen med en solid fortjeneste etter kjøpet av sin første skatt.

Forelsket i et land - og en dame

Året etter, i forbindelse med en forretningsreise til Asia, oppdaget Aamlid Thailand. Han ble momentant forelsket, og snart hadde han også forelsket seg i en thailandsk dame- hans første kone som han giftet seg med i 1986.

- Det var først og fremst menneskene som gjorde inntrykk på meg. Det thailandske smilet er kjent over hele verden, og det er jo ikke så rart.

Med sin kjærlighet til landet og til menneskene der, dedikerte Aamlid også mye tid til den lokale forretningen.  I dag er han godt etablert som forretningsmann i landet hvor han, i tillegg til å ha en av de største private samlingene av thailanske mynter, sedler og medaljer, også har flere eiendommer. Samtidig som han er integrert i Thailand, er han opptatt av å holde kontakten med det norske.

- Sjømannskirken ligger bare fem minutter unna så jeg er der rundt tre ganger i uken. Det er et veldig stort pluss med å bo her. Der finner jeg fantastiske samtalepartnere og får høre siste juget om Pattaya, sier han og ler.

I kongelige kretser

Han dreier litt på kule-mynten, før han legger den ned i monteren sammen med mynter i alle fasonger, farger og aldre. I dag er nordmannens ekspertise på numismatik, som er vitenskapelig lære om mynter og deres historie, så anerkjent i Thailand at han ved flere anledninger har vært i kontakt med den thailandske kongefamilien.

- Jeg har vært så utrolig heldig å få jobbe med hobbyen min hele livet. Det har satt meg i kontakt med mange interessante mennesker, og ført meg mange til mange spennende plasser. Det føles nesten som et eventyr, sier han og smiler.

Aamlid lukker monteren. Det er på tide å komme seg videre. Han landet i Bangkok for bare noen timer siden etter en forretningsreise til Norge hvor han har flere eiendommer som skal driftes. Nå gleder han seg til å tilbringe tid med de to barna sine, og sin egen thailandske prinsesse.

Jan Olav Aamlid (61)

Kommer fra: Oslo