{  "value": "<iframe src=\"https://player.vimeo.com/video/158603717\" width=\"360\" height=\"203\" frameborder=\"0\" title=\"Torbj&oslash;rnTekst\" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>",  "editor": {    "name": "4. Embeded",    "alias": "embed",    "view": "/App_Plugins/LeBlender/editors/leblendereditor/LeBlendereditor.html",    "render": "/App_Plugins/LeBlender/editors/leblendereditor/views/Base.cshtml",    "icon": "icon-tv-old color-yellow",    "config": {      "editors": [        {          "name": "Tittel",          "alias": "title",          "propretyType": {},          "dataType": "0cc0eba1-9960-42c9-bf9b-60e150b429ae"        },        {          "name": "Kode / embeded",          "alias": "embeded",          "propretyType": {},          "dataType": "c6bac0dd-4ab9-45b1-8e30-e4b619ee5da3"        },        {          "name": "Plassering",          "alias": "placement",          "propretyType": {},          "dataType": "216b30fe-610c-48b0-87d1-fde5ce5724c8"        }      ],      "frontView": "leblender/embeded"    }  },  "active": false}

I Fredrikstad gikk Torbjørn Martinsen ned i en dyp depresjon. I Thailand har en helt spesiell dame gjort 63-åringen til en ny mann.

Torbjørn Martinsen tar en slurk av kaffen og rynker brynene. Så tar han grep om pennen og skriver sakte, men målbevisst, noen skrift-tegn som for de fleste nordmenn er helt uforståelige.

- Å lære seg skriftspråket er fremdeles et kjempelerret å bleke. Er du klar over at thaiene har 44 konsonanter? Men det går heldigvis fremover med uttalen. Innen to år håper jeg å kunne prate dagligdags thai.

Så ikke håp for morgendagen

Martinsen sitter dypt konsentrert i hagen til Sjømannskirken i Pattaya med lærebøker utover hele bordet. Hverdagene har endelig fått et mål igjen. Et mål om å lære thai, et mål om å trene og å være i form. Et mål om å snart bli en god ektemann for forloveden Tanja.

At livet kunne bli så godt igjen hadde Martinsen ikke drømt om da han i 2011, en vinterdag i Fredrikstad, innså at hans filippinske kone gjennom syv år hadde forlatt ham. Han skulle hente henne på sykehjemmet der hun jobbet, da hun ikke dukket opp. Det skulle gå ni måneder før de to vekslet et ord.

- Jeg hadde trodd og forventet at giftemålet skulle vare livet ut. Jeg gikk inn i en dyp fortvilelse og sorg. Jeg hadde ingen livslyst og så intet håp for morgendagen.

Fra Fredrikstad til Pattaya

Den tidligere drosjesjåføren ble uføretrygdet, og måtte flytte inn i en ettroms leilighet utenfor sentrum. Hverdagene besto i å komme seg opp av sengen, kanskje gå en tur ned på Domus for å kjøpe en kaffe og en kanelbolle, for deretter å gå hjem til leiligheten igjen. Slik gikk to år før søsteren hans tok grep.

- Kanskje du skal kvitte deg med Fredrikstad, og prøver å starte et nytt liv et annet sted, sa hun til meg en dag. Det satte meg på tanken, sier han.

Etter noen måneder hadde forslaget festet seg, og valget falt på Pattaya. Det gjorde det på grunn av klimaet og prisene, men også på grunn av sjømannskirken.

- Jeg ønsket et sosialt skandinavisk miljø, og et sted å kunne gå fast. At Sjømannskirken var til stede var et kriterium for meg.

Fant kjærligheten på nytt

Dermed ble kirken et av de første stedene Martinsen oppsøkte da han ankom Thailand november 2013. Snart ble han en fast gjest både på hverdager og i helgene. En dag han var på lørdagsgrøt i kirken, kom han til å sitte med et thai-norsk ektepar som hadde tatt med seg en singel venninne.

- Tanja var tredjemann på mølla som det heter. Dermed ble jeg kjent med hun som nå er min forlovede, sier 63-åringen. Han ser med ett rettere ut i ryggen. Det er tydelig at han er stolt.

- Du vet, jeg hadde ingen planer om å treffe noe dame igjen etter den traumatiske skilsmissen jeg hadde vært igjennom, men med Tanja var det annerledes. Jeg føler meg nesten litt som en fjortis igjen, sier han og smiler litt hemmelighetsfullt.

Han pakker sammen bøkene. En lang dag med thaiskole på morgenen, studier i sjømannskirken og deretter trening er snart over. I morgen er det fredag, og da kommer Tanja som vanlig med buss fra Bangkok hvor hun jobber på universitetet.

- Jeg gleder meg veldig til å se henne igjen. Det er noe helt annet å være her i Thailand når vi er to.

Torbjørn Martinsen (63)

Kommer fra: Fredrikstad