{  "value": "<iframe src=\"https://player.vimeo.com/video/158602501\" width=\"360\" height=\"203\" frameborder=\"0\" title=\"ChristineTekst\" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>",  "editor": {    "name": "4. Embeded",    "alias": "embed",    "view": "/App_Plugins/LeBlender/editors/leblendereditor/LeBlendereditor.html",    "render": "/App_Plugins/LeBlender/editors/leblendereditor/views/Base.cshtml",    "icon": "icon-tv-old color-yellow",    "config": {      "editors": [        {          "name": "Tittel",          "alias": "title",          "propretyType": {},          "dataType": "0cc0eba1-9960-42c9-bf9b-60e150b429ae"        },        {          "name": "Kode / embeded / url",          "alias": "embeded",          "propretyType": {},          "dataType": "c6bac0dd-4ab9-45b1-8e30-e4b619ee5da3"        },        {          "name": "Plassering",          "alias": "placement",          "propretyType": {},          "dataType": "216b30fe-610c-48b0-87d1-fde5ce5724c8"        }      ],      "frontView": "leblender/embeded"    }  },  "active": false}

Muskelsmerter gjorde at Christine S. Jørgensen var lenket til sofaen. I Spania har 39-åringen fått et aktivt liv igjen.

Det er tomt på strendene i Arguineguin. Bare de lokale fiskerne er på plass på klippene under en lav, men stigende sol.

Jørgensen, går med lett gange mot Sjømannskirken. Firebarnsmoren har akkurat levert barna i barnehage, og på skole, og skal nå ta fatt på arbeidsdagen som frivillig.

- Her i kirken får jeg mulighet til å bidra og til å treffe folk. Det gir meg stor glede å føle at jeg er del av noe igjen, sier firebarnsmoren.

Et liv med smerter

Christine S. Jørgensen (39)

Kommer fra: Indre Østfold
Bosatt i: Arguineguin, Gran Canaria
Status: Uføretrygdet

Bare fire måneder tidligere, i Telemark, er 39-åringen ikke del av noe. På morgenkvisten, da alarmen ringer, prøver hun å overse de intense muskelsmertene i kroppen for å komme seg ut av sengen. Smerter hun har hatt helt siden hun var i 20-årene da hun fikk diagnosen fibromyalgi.

Jørgensen lager frokost, smører matpakker og følger to minste barna til skole og barnehage. Deretter går hun hjem og legger seg på sofaen. Der ligger hun hele dagen til barna kommer hjem.

- På grunn av konstante værskifter hadde jeg intense smerter i kroppen hele tiden. Det gjorde at jeg ble tappet for krefter, noe som førte til at jeg ikke var i aktivitet. Det skapte en ond sirkel hvor kroppen bare ble svakere og svakere. De få kreftene jeg hadde igjen ville jeg spare til barna kom hjem på ettermiddagen.

Hun runder hjørnet, og er fremme ved kirken. Sammen med et par andre frivillige skal Kristine lage lapskaus til 103 personer som har meldt seg på sjømannskirkens familiemiddag.

- Å oppsøke Sjømannskirken var noe av det første vi gjorde da vi kom hit. Vi er ikke kristne, men ønsket å bli del av det sosiale fellesskapet. Særlig for barna sin del, sier hun.

Orker å jobbe igjen

Drømmen om å flytte sydover festet seg etter en tre ukers sydentur om sommeren. Solen og varmen virket som smøring på musklene. Sofa og tunge tanker ble erstattet med ballspill, lek og latter. Samtalen om «hvis vi skal flytte» vekslet til «når vi skal flytte» til «nå flytter vi». På forsommeren 2015 var familien på plass i Arguineguin.

- Smertene forsvant med en gang. At jeg nå har overskudd til å leke med barna mine, i tillegg til at jeg kan jobbe, er jo bare helt fantastisk!

Jørgensen tar på seg et forkle og en kokkehatt. Som tidligere kokk, føler hun seg hjemme her på kjøkkenet. Rutinert, men kjappe bevegelser, starter hun oppkuttingen av poteter, kålrabi og gulrøtter. Det blir mat, men ikke penger av arbeidet, men det bekymrer ikke Jørgensen foreløpig.

- Vi har gitt oss selv ett år. Vi søker jobber begge to, men om det ikke skal gå, får vi heller tenke gjennom dette på nytt. Enn så lenge ser jeg lyst på fremtiden.

Fibromyalgi er en kronisk sykdom.

Symptomer:

• smerter i muskulatur og ledd
  • muskelstivhet
  • utpreget tretthet
  • søvnforstyrrelser
  • kraftløshet
  • hovenfornemmelse
  • svimmelhet
  • hodepine
  • magebesvær.

Man vet i dag lite om årsaksammenhengen ved fibromyalgi.

Kilde: Norges fibramyalgiforbund