Erna Stensrud – Gran Canaria

Erna Stensrud var mye alene i Norge. I Arguineguin har hun fått et nettverk i sjømannskirken.

50 meter fra Sjømannskirken, i en leilighet i andre etasje, sitter 74-år gamle Erna Stensrud og hekler. Med hurtige, automatiske bevegelser, gjør heklenålen og fingrene hennes garn om til en påskekylling.

Påskekyllingen skal gå til familien – den som får Stensrud til å føle seg hjemme her.

- Du vet, hadde det ikke vært for sjømannskirken hadde jeg ikke bodd i denne leiligheten. De hjalp meg både med å finne den, og med å flytte. Sjømannskirken er familien min her, sier Stensrud.

Erna Stensrud (74)

Kommer fra: Skoppum, Horten

Bor i: Arguineguin, Gran Canaria

Status: Uføretrygdet

Følte seg alene

Stensrud er bare 44 da hun blir enke. Da har hun og mannen fått 14 fine år sammen. Den brune tomannsboligen i Skoppen føles plutselig tom og stille, dagene blir veldig lange. Særlig fordi Stensrud er ufør på grunn av reumatisme.

- Når du er alene, så er du alene. Jeg fikk selvsagt besøk en gang imellom, men de fleste jobbet jo.

I fem år sliter Stensrud seg gjennom lange dager. Dager som stort sett er planlagt rundt smerter i rygg og hofter. Bevegelse hjelper så hun prøver, så fremt ikke smertene er for ille, å gå langs veiene i Skoppum. En tur til fysioterapeut er også en del av den daglige rutinen.

- Kroppen føltes som den var en skjørt eggeskall. Da legen sa at jeg ville havne i rullestol om jeg ble i Norge, tok jeg beslutningen om å dra hit.

Sosialt liv

Hun legger fra seg hekletøyet. Det er tid for å gå til kirken. Der venter sortering av bøker på biblioteket og salg av lodd. Oppgaver Stensrud har tatt på seg som frivillig i kirken. Hun slukker lys, skrur av kaffetrakteren og henter sekken. Etter kirken har hun planer om en liten fjelltur med en venninne.

- Jeg har et helt annet liv her enn hjemme. Jeg kan jobbe og røre på meg. Det gir mening, og så gjør det at livet mitt er mye mer sosialt.