Bjørg og Jan Røe

Livet mistet mening da ekteparet Røe mistet sin funksjonshemmede datter. I Thailand har to jenter gitt dem livslysten tilbake.

På balkongen i femte etasje, med utsikt over Jomtien Beach Pattaya, står Bjørg Røe og myser mot solen for å få øye på det som skjer nede på parkeringsplassen.

Fingrene tripper på rekkverket. Hun går litt frem og tilbake før hun plutselig rykker til. Et smil brer seg fra munnen til øynene før hun veiver entusiastisk med begge armene. 

- Der er de! Der er de! Jeg må ut og møte dem.

Tap av et barn

Åtte år har gått siden ekteparet mistet datteren Sabina. Hun var den av de fire barna deres som aldri ble voksen. I stedet fortsatte hun å være barnslig opptatt av bursdager, 17.mai og jul. Hun var familiens solstråle og midtpunkt. Så, den 21.desember 2007 døde hun. Da var Sabina 40 år, og hadde bodd hjemme hos foreldrene hele sitt liv.

- Sabina var veldig sosial. Hun elsket mennesker. Året etter hun døde orket ingen av de andre barna å komme hjem til jul fordi hun ikke var her lenger. Vi prøvde igjen i 2010, da sammen med alle barna og de fem barnebarna, men det var ikke riktig. Det ble ikke det samme uten Sabina, sier Bjørg.

Dermed bestemte ekteparet seg for å overvintre fast i Thailand. Pattaya hadde de blitt kjent med første gang i 1999 da de fikk sin første avlastning fra datteren sin som da var 32 år. Siden da hadde alle avlastningsturene blitt lagt dit. Solen og varmen var èn årsak til valg av destinasjon. En annen var Bow og Jead.

Et gledelig møte

Bjørg står og tripper utenfor heisen. 3-4-5. Døren går opp, og sammen med ektemannen kommer Bow (13) og Jead (10). De to søstrene smiler og ler ved synet av Bjørg. Hun får en god klem før de løper bortover gangen. Før «mamma» Bjørg og «pappa» Jan, som jentene kaller dem, har kommet til døren, har de allerede funnet seg godt til rette i sofaen. 

- Det er så fint å se at de bare tar seg til rette. Det betyr at de føler seg hjemme her. Sant de skjønne!, utbryter den tidligere sjømannen og nordsjøarbeideren.

Ikke lenge etter at Sabina døde kom ekteparet, gjennom Sjømannskirken i Pattaya, i kontakt med det lokale barnehjemmet. Der fikk de spørsmål om de ville være avlastningsforeldre. Da de så et bilde av Jead, som den gang var seks år, var de solgt. De siste fem årene har de hatt søstrene på besøk annenhver helg i vinterhalvåret.

- Vi har alltid hatt barn i huset. Alltid hatt noen å ta vare på. Vi hadde et behov for å føle at noen hadde bruk for oss igjen. Det gir oss veldig mye å ha de her. Ikke sant Jan?

- Jo, veldig mye, sier den stillferdige ektemannen og nikker.

Jead tar ham i hånden. Hun drar litt ham. Hun har alt skiftet til en knall rosa badedrakt, og nå er det på tide å gå ned i badebassenget. 

- Det har liksom blitt litt sånn at Jead vil ha meg, og Bow vil ha Bjørg. Siden Bow ikke liker heisen tar de trappene, mens Jead og jeg tar heisen.

72-åringen med de barske sjømannstatoveringene lar seg villig dra ut døren av den bestemte 10-åringen. Snart sitter han i skyggen under palmene med Bjørg og smiler mildt mens to viltre jenter, som har bruk for dem, plasker rundt i badebassenget.

Bjørg Røe (73) og Jan Røe (72)

Kommer fra: Bergen

Bor i: Pattaya

Status: Pensjonister

Del