Erna Stensrud – Gran Canaria

Erna Stensrud var mye alene i Norge. I Arguineguin har hun fått et nettverk i sjømannskirken.

Erna Stensrud var mye alene i Norge. I Arguineguin har hun fått et nettverk i sjømannskirken.

50 meter fra Sjømannskirken, i en leilighet i andre etasje, sitter 74-år gamle Erna Stensrud og hekler. Med hurtige, automatiske bevegelser, gjør heklenålen og fingrene hennes garn om til en påskekylling.

Påskekyllingen skal gå til familien – den som får Stensrud til å føle seg hjemme her.

- Du vet, hadde det ikke vært for sjømannskirken hadde jeg ikke bodd i denne leiligheten. De hjalp meg både med å finne den, og med å flytte. Sjømannskirken er familien min her, sier Stensrud.

Erna Stensrud (74)

Kommer fra: Skoppum, Horten

Bor i: Arguineguin, Gran Canaria

Status: Uføretrygdet

Følte seg alene

Stensrud er bare 44 da hun blir enke. Da har hun og mannen fått 14 fine år sammen. Den brune tomannsboligen i Skoppen føles plutselig tom og stille, dagene blir veldig lange. Særlig fordi Stensrud er ufør på grunn av reumatisme.

- Når du er alene, så er du alene. Jeg fikk selvsagt besøk en gang imellom, men de fleste jobbet jo. 

I fem år sliter Stensrud seg gjennom lange dager. Dager som stort sett er planlagt rundt smerter i rygg og hofter. Bevegelse hjelper så hun prøver, så fremt ikke smertene er for ille, å gå langs veiene i Skoppum. En tur til fysioterapeut er også en del av den daglige rutinen.

- Kroppen føltes som den var en skjørt eggeskall. Da legen sa at jeg ville havne i rullestol om jeg ble i Norge, tok jeg beslutningen om å dra hit.

Sosialt liv

Hun legger fra seg hekletøyet. Det er tid for å gå til kirken. Der venter sortering av bøker på biblioteket og salg av lodd. Oppgaver Stensrud har tatt på seg som frivillig i kirken. Hun slukker lys, skrur av kaffetrakteren og henter sekken. Etter kirken har hun planer om en liten fjelltur med en venninne.

- Jeg har et helt annet liv her enn hjemme. Jeg kan jobbe og røre på meg. Det gir mening, og så gjør det at livet mitt er mye mer sosialt.

Del