Fant lykken under solen

Erna Stensrud forlot ensomheten i Norge da hun flyttet til Spania. Møt henne og 10 andre nordmenn som flyttet utenlands for å få et bedre liv, men som likevel ikke helt forlot det norske.

Hvert år forlater mange nordmenn familie og omgangskrets i trygge Norge. De velger å starte på nytt, ofte alene, i et utkjent land. Årsakene er veldig forskjellig; mobbing, helseplager, ensomhet og samlivsbrudd. En ting har imidlertid mange til felles, og det er en dragning mot det norske og andre nordmenn. Det gjør at Sjømannskirken fremdeles holdes i live, 151 år etter dens tilblivelse. Bli kjent med 11 nordmenn som tok det store spranget. 

Sjømannskirken

- En frivillig organisasjon etablert i 1864 for norske sjøfolk i utlandet 

- I dag et kirkelig, kulturelt og sosialt møtested for alle nordmenn

8/20/2018 3:16:07 AM
8/20/2018 3:16:07 AM

Erna Stensrud – Gran Canaria

Erna Stensrud var mye alene i Norge. I Arguineguin har hun fått et nettverk i sjømannskirken.

Erna Stensrud var mye alene i Norge. I Arguineguin har hun fått et nettverk i sjømannskirken.

50 meter fra Sjømannskirken, i en leilighet i andre etasje, sitter 74-år gamle Erna Stensrud og hekler. Med hurtige, automatiske bevegelser, gjør heklenålen og fingrene hennes garn om til en påskekylling.

Påskekyllingen skal gå til familien – den som får Stensrud til å føle seg hjemme her.

- Du vet, hadde det ikke vært for sjømannskirken hadde jeg ikke bodd i denne leiligheten. De hjalp meg både med å finne den, og med å flytte. Sjømannskirken er familien min her, sier Stensrud.

Erna Stensrud (74)

Kommer fra: Skoppum, Horten

Bor i: Arguineguin, Gran Canaria

Status: Uføretrygdet

Følte seg alene

Stensrud er bare 44 da hun blir enke. Da har hun og mannen fått 14 fine år sammen. Den brune tomannsboligen i Skoppen føles plutselig tom og stille, dagene blir veldig lange. Særlig fordi Stensrud er ufør på grunn av reumatisme.

- Når du er alene, så er du alene. Jeg fikk selvsagt besøk en gang imellom, men de fleste jobbet jo. 

I fem år sliter Stensrud seg gjennom lange dager. Dager som stort sett er planlagt rundt smerter i rygg og hofter. Bevegelse hjelper så hun prøver, så fremt ikke smertene er for ille, å gå langs veiene i Skoppum. En tur til fysioterapeut er også en del av den daglige rutinen.

- Kroppen føltes som den var en skjørt eggeskall. Da legen sa at jeg ville havne i rullestol om jeg ble i Norge, tok jeg beslutningen om å dra hit.

Sosialt liv

Hun legger fra seg hekletøyet. Det er tid for å gå til kirken. Der venter sortering av bøker på biblioteket og salg av lodd. Oppgaver Stensrud har tatt på seg som frivillig i kirken. Hun slukker lys, skrur av kaffetrakteren og henter sekken. Etter kirken har hun planer om en liten fjelltur med en venninne.

- Jeg har et helt annet liv her enn hjemme. Jeg kan jobbe og røre på meg. Det gir mening, og så gjør det at livet mitt er mye mer sosialt.

Del

Jennifer Moi - Gran Canaria

Etter at åtteåringen hadde blitt mobbet i to år, ønsket familien å bytte skole. Det ble en skole i solens land.

Etter at åtteåringen hadde blitt mobbet i to år, ønsket familien å bytte skole. Det ble en skole i solens land.

Juni 2015, Oslo. Det er tirsdag ettermiddag og Jennifer Moi venter sønnen hjem fra skolen. Hun håper å høre hvor gøy det har vært i klasse 2. E i dag, men frykter det motsatte.

I neste øyeblikk går døren opp og en forgrått syvåring, med en istykker-revet fotballdrakt, står foran henne. En fotballdrakt andreklassingen hennes har ønsket seg i halvannet år, og som han stolt gikk til skolen med syv timer tidligere

- Det var dråpen. Leo hadde blitt mobbet siden han begynte på skolen, og på skolen klarte de ikke å gjøre noe for å bedre det. Jeg turte rett og slett ikke å ta tak i det, sier Jennifer Moi (41).

Mobbing trigget flyttingen

Makeup-artisten, med permisjon fra jobben på hotellet The Theif i Oslo, går med raske skritt nedover gaten i området, som blant beboerne i Arguineguin, kalles «norsktoppen». Med Maximilliam (1) i vognen og Jasmine (5) småjoggende ved siden av, er hun på vei for å hente Leo på den norske skolen.

- Du vet, de har nulltoleranse for mobbing på skolen her. Jeg sier ikke at sånne ting ikke skjer her og, men så langt synes jeg at det går over all forventning, sier Moi.

Snart fire måneder har gått siden hun og mannen hennes tok beslutningen om å starte et nytt liv i Spania. Selv om den istykkerrevne keeperdrakten var enkelthendelsen som gjorde at den endelige avgjørelsen ble tatt, hadde flyttingen skjedd uansett.

- Mobbingen trigget at vi flyttet nå, men vi hadde dratt uansett på et tidspunkt. Vi kaller oss klimaflyktninger. Vi ønsket mer sol og lys. Klimaet her gjør oss gladere, og det ser jeg også på folk rundt oss, sier Moi mens hun tørker pannen og retter litt på solbrillene.

Fra den svarte asfalten utenfor Colegio Noruego stiger det opp hetebølger. Nøyaktig klokken 14 åpnes porten til den kombinerte grunn- og videregående skolen, og Leo kommer løpende ut. Han deler ut noen rause klemmer til søsknene før de fire setter kursen mot Sjømannskirken. Der venter ukens faste «familiemiddag» med over 100 andre små og store nordmenn.

- Vi pleier å være på alle familiemiddagene. Der finner barna nye venner, og også jeg kan knytte kontakter. Det er veldig sosialt, sier Moi, som til og med har gått på en gudstjeneste etter mange år borte fra kirken i Norge.

Tid til barna

Fra det gigantiske hotellet, Anfi del Mar, spaserer familien i rolig tempo langs strandpromenaden mot kirken. Den snirkler seg langs strender og klipper hvor lokale fiskere står tålmodig og venter på napp. Det er mye å utforske på veien. Krabber, sjøstjerner og steiner gjør at det blir hyppige pauser, men det gjør ingenting.

- Noe av det beste med å bo her nede er at jeg har tid til barna. Jeg får være den mammaen jeg savnet å være i Oslo da jobben krevde alt av meg. Nå får jeg tid til å følge opp fotballen, skolen. Det er også helt herlig å få tilbringe så mye tid med Maximilian. Han var bare 10 dager da jeg begynte å jobbe igjen, sier Moi.

Hun kiler den lyshårede krabaten under haken. Han vrir seg litt, og ler. Et bedende blikk ber om mer.

Selv om Moi nå nyter å være hjemmeværende mor, tenker hun på sikt at hun vil jobbe som Makeup-artist, også her. Hun ser ikke bort ifra å starte noe eget, men foreløpig klarer familien seg på mannens inntekt som pendler frem og tilbake fra Norge. 

- Vi tar ett år av gangen. Om vi ikke trives drar vi hjem igjen, men innstillingen nå er at vi skal få det til her.

Jennifer Moi (41)

Kommer fra: Oslo

Bor i: Arguineguin, Gran Canaria

Status: Makeup-artist i permisjon 

Del

Torbjørn Martinsen

I Fredrikstad gikk Torbjørn Martinsen ned i en dyp depresjon. I Thailand har en helt spesiell dame gjort 63-åringen til en ny mann.

Torbjørn Martinsen tar en slurk av kaffen og rynker brynene. Så tar han grep om pennen og skriver sakte, men målbevisst, noen skrift-tegn som for de fleste nordmenn er helt uforståelige.

- Å lære seg skriftspråket er fremdeles et kjempelerret å bleke. Er du klar over at thaiene har 44 konsonanter? Men det går heldigvis fremover med uttalen. Innen to år håper jeg å kunne prate dagligdags thai.

Så ikke håp for morgendagen

Martinsen sitter dypt konsentrert i hagen til Sjømannskirken i Pattaya med lærebøker utover hele bordet. Hverdagene har endelig fått et mål igjen. Et mål om å lære thai, et mål om å trene og å være i form. Et mål om å snart bli en god ektemann for forloveden Tanja.

At livet kunne bli så godt igjen hadde Martinsen ikke drømt om da han i 2011, en vinterdag i Fredrikstad, innså at hans filippinske kone gjennom syv år hadde forlatt ham. Han skulle hente henne på sykehjemmet der hun jobbet, da hun ikke dukket opp. Det skulle gå ni måneder før de to vekslet et ord.

- Jeg hadde trodd og forventet at giftemålet skulle vare livet ut. Jeg gikk inn i en dyp fortvilelse og sorg. Jeg hadde ingen livslyst og så intet håp for morgendagen.

Fra Fredrikstad til Pattaya

Den tidligere drosjesjåføren ble uføretrygdet, og måtte flytte inn i en ettroms leilighet utenfor sentrum. Hverdagene besto i å komme seg opp av sengen, kanskje gå en tur ned på Domus for å kjøpe en kaffe og en kanelbolle, for deretter å gå hjem til leiligheten igjen. Slik gikk to år før søsteren hans tok grep.

- Kanskje du skal kvitte deg med Fredrikstad, og prøver å starte et nytt liv et annet sted, sa hun til meg en dag. Det satte meg på tanken, sier han.

Etter noen måneder hadde forslaget festet seg, og valget falt på Pattaya. Det gjorde det på grunn av klimaet og prisene, men også på grunn av sjømannskirken.

- Jeg ønsket et sosialt skandinavisk miljø, og et sted å kunne gå fast. At Sjømannskirken var til stede var et kriterium for meg.

Fant kjærligheten på nytt

Dermed ble kirken et av de første stedene Martinsen oppsøkte da han ankom Thailand november 2013. Snart ble han en fast gjest både på hverdager og i helgene. En dag han var på lørdagsgrøt i kirken, kom han til å sitte med et thai-norsk ektepar som hadde tatt med seg en singel venninne.

- Tanja var tredjemann på mølla som det heter. Dermed ble jeg kjent med hun som nå er min forlovede, sier 63-åringen. Han ser med ett rettere ut i ryggen. Det er tydelig at han er stolt.

- Du vet, jeg hadde ingen planer om å treffe noe dame igjen etter den traumatiske skilsmissen jeg hadde vært igjennom, men med Tanja var det annerledes. Jeg føler meg nesten litt som en fjortis igjen, sier han og smiler litt hemmelighetsfullt.

Han pakker sammen bøkene. En lang dag med thaiskole på morgenen, studier i sjømannskirken og deretter trening er snart over. I morgen er det fredag, og da kommer Tanja som vanlig med buss fra Bangkok hvor hun jobber på universitetet.

- Jeg gleder meg veldig til å se henne igjen. Det er noe helt annet å være her i Thailand når vi er to.

Torbjørn Martinsen (63)

Kommer fra: Fredrikstad

Bor i: Pattaya

Status: Uføretrygdet

Del

Christine S. Jørgensen- Gran Canaria

Muskelsmerter gjorde at Christine S. Jørgensen var lenket til sofaen. I Spania har 39-åringen fått et aktivt liv igjen.

Det er tomt på strendene i Arguineguin. Bare de lokale fiskerne er på plass på klippene under en lav, men stigende sol.

Jørgensen, går med lett gange mot Sjømannskirken. Firebarnsmoren har akkurat levert barna i barnehage, og på skole, og skal nå ta fatt på arbeidsdagen som frivillig.

- Her i kirken får jeg mulighet til å bidra og til å treffe folk. Det gir meg stor glede å føle at jeg er del av noe igjen, sier firebarnsmoren.

Et liv med smerter

Christine S. Jørgensen (39)

Kommer fra: Indre Østfold
Bosatt i: Arguineguin, Gran Canaria
Status: Uføretrygdet

Bare fire måneder tidligere, i Telemark, er 39-åringen ikke del av noe. På morgenkvisten, da alarmen ringer, prøver hun å overse de intense muskelsmertene i kroppen for å komme seg ut av sengen. Smerter hun har hatt helt siden hun var i 20-årene da hun fikk diagnosen fibromyalgi.

Jørgensen lager frokost, smører matpakker og følger to minste barna til skole og barnehage. Deretter går hun hjem og legger seg på sofaen. Der ligger hun hele dagen til barna kommer hjem.

- På grunn av konstante værskifter hadde jeg intense smerter i kroppen hele tiden. Det gjorde at jeg ble tappet for krefter, noe som førte til at jeg ikke var i aktivitet. Det skapte en ond sirkel hvor kroppen bare ble svakere og svakere. De få kreftene jeg hadde igjen ville jeg spare til barna kom hjem på ettermiddagen.

Hun runder hjørnet, og er fremme ved kirken. Sammen med et par andre frivillige skal Kristine lage lapskaus til 103 personer som har meldt seg på sjømannskirkens familiemiddag. 

- Å oppsøke Sjømannskirken var noe av det første vi gjorde da vi kom hit. Vi er ikke kristne, men ønsket å bli del av det sosiale fellesskapet. Særlig for barna sin del, sier hun.

Orker å jobbe igjen

Drømmen om å flytte sydover festet seg etter en tre ukers sydentur om sommeren. Solen og varmen virket som smøring på musklene. Sofa og tunge tanker ble erstattet med ballspill, lek og latter. Samtalen om «hvis vi skal flytte» vekslet til «når vi skal flytte» til «nå flytter vi». På forsommeren 2015 var familien på plass i Arguineguin.

- Smertene forsvant med en gang. At jeg nå har overskudd til å leke med barna mine, i tillegg til at jeg kan jobbe, er jo bare helt fantastisk!

Jørgensen tar på seg et forkle og en kokkehatt. Som tidligere kokk, føler hun seg hjemme her på kjøkkenet. Rutinert, men kjappe bevegelser, starter hun oppkuttingen av poteter, kålrabi og gulrøtter. Det blir mat, men ikke penger av arbeidet, men det bekymrer ikke Jørgensen foreløpig.

- Vi har gitt oss selv ett år. Vi søker jobber begge to, men om det ikke skal gå, får vi heller tenke gjennom dette på nytt. Enn så lenge ser jeg lyst på fremtiden.

Fibromyalgi er en kronisk sykdom.

Symptomer: 

 • smerter i muskulatur og ledd
 • muskelstivhet
 • utpreget tretthet
 • søvnforstyrrelser
 • kraftløshet
 • hovenfornemmelse
 • svimmelhet
 • hodepine
 • magebesvær.

Man vet i dag lite om årsaksammenhengen ved fibromyalgi.

Kilde: Norges fibramyalgiforbund

Del

Jan Olav Aamlid

Allerede som smårolling begynte Jan Olav Aamlid å samle på fine ting. I dag er han en av verdens fremste eksperter på thailandske mynter og sedler.

Det er ikke lett å få øye på skiltet i mylderet av andre skilt og strømkabler i Thepprasit road, Pattaya.  Men omkring 400 meter fra sjømannskirken står det: «House Of Coins».

Innenfor den store glassdøren er vegger og montere fullt av samleobjekter fra inn – og utland.  Det ikke tvil om at det her befinner seg en moderne Askeladden – en mann som har vunnet både sin prinsesse og nesten halve kongeriket attåt.

Eventyret om Askeladden, som til slutt endte opp i Pattaya, startet i Oslos skoger. Der fylte Aamlid sekken sin med alt som skinte allerede fra han var smårolling. Bestemoren forsto at gutten var en samler, og til 12-årsdagen ga hun ham en to-kronemynt i sølv fra 1914. Det var starten på Aamlids karriere som myntsamler.

- Du vet, gjennom en bitteliten mynt finnes det et hav av historie. Den kan fortelle hvem som var konge på det tidspunktet og noe om inflasjonen. Det er også spennende å finne ut hvor mynten kommer fra, hvordan flagget ser ut og hvor mange som bor i landet. Man får så mye gratis ved å samle på mynter, sier 61-åringen.

Aamlid får en ekstra glød, og ordene kommer raskt, når han blir spurt om hvorfor han er så interessert i mynter. Han åpner en monter midt i rommet og tar ut noe som ser ut som en kule med bulker i.

- Dette var faktisk en av de første thailandske myntene jeg begynte å handle med. Bulkene, eller stemplene som det heter, forteller noe om når mynten ble produsert.

Den første skatten

Men, før han oppdaget Thailand og dets skatter for første gang i 1980, fikk han tak i sin aller første skatt på hjemmebane i 1979. En skatt som for alvor ga fart i eventyret om Askeladden.

- Jeg husker vi satt og spiste frokost da jeg hørte på radioen at deler av Runde-skatten skulle auksjoneres bort. Vi drømmer vel alle om å finne en skatt, men det sikreste er å kjøpe en.

Aamlid tok dermed noen telefoner til banken, og skrapte sammen det han hadde klart å tjene opp som mynthandler og eier av Oslo Mynthandel. Han dro så til Sveits for å inspisere skatten som hadde ligget på havbunnen i det nederlandske skipet Akerendam utenfor øyen Runde på Sunnmøre i nesten 200 år. For en halv million dollar kjøpte han 6000 gull- og sølvmynter. I 1979 var dette den største summen betalt for et enkelt kvanta med mynter.

- Jeg rakk knapt å rense myntene før de ble revet bort, sier Aamlid.

Mynthandleren fra Oslo satt altså igjen med en solid fortjeneste etter kjøpet av sin første skatt.

Forelsket i et land - og en dame

Året etter, i forbindelse med en forretningsreise til Asia, oppdaget Aamlid Thailand. Han ble momentant forelsket, og snart hadde han også forelsket seg i en thailandsk dame- hans første kone som han giftet seg med i 1986.

- Det var først og fremst menneskene som gjorde inntrykk på meg. Det thailandske smilet er kjent over hele verden, og det er jo ikke så rart.

Med sin kjærlighet til landet og til menneskene der, dedikerte Aamlid også mye tid til den lokale forretningen.  I dag er han godt etablert som forretningsmann i landet hvor han, i tillegg til å ha en av de største private samlingene av thailanske mynter, sedler og medaljer, også har flere eiendommer. Samtidig som han er integrert i Thailand, er han opptatt av å holde kontakten med det norske.

- Sjømannskirken ligger bare fem minutter unna så jeg er der rundt tre ganger i uken. Det er et veldig stort pluss med å bo her. Der finner jeg fantastiske samtalepartnere og får høre siste juget om Pattaya, sier han og ler.

I kongelige kretser

Han dreier litt på kule-mynten, før han legger den ned i monteren sammen med mynter i alle fasonger, farger og aldre. I dag er nordmannens ekspertise på numismatik, som er vitenskapelig lære om mynter og deres historie, så anerkjent i Thailand at han ved flere anledninger har vært i kontakt med den thailandske kongefamilien.

- Jeg har vært så utrolig heldig å få jobbe med hobbyen min hele livet. Det har satt meg i kontakt med mange interessante mennesker, og ført meg mange til mange spennende plasser. Det føles nesten som et eventyr, sier han og smiler.

Aamlid lukker monteren. Det er på tide å komme seg videre. Han landet i Bangkok for bare noen timer siden etter en forretningsreise til Norge hvor han har flere eiendommer som skal driftes. Nå gleder han seg til å tilbringe tid med de to barna sine, og sin egen thailandske prinsesse.

Jan Olav Aamlid (61)

Kommer fra: Oslo

Bor i: Pattaya

Status: Mynthandler og eiendomsutvikler

Del

Jørgen Pettersen – Gran Canaria

Når ME-syke Jørgen Pettersen bor i Arguineguin, blir livet snudd fra mørke til lys.

Hei hei! Her borte! Jørgen Pettersen (22) står og vugger fra side til side med et fast grep om hockey-køllen. Ballen kommer fykende, og med et kraftig slag smeller Pettersen den i mål. Han løfter armene triumferende, og et smil brer seg over ansiktet hans. Et smil, ikke bare over målet, men også over livet som endelig har kommet tilbake til ham.

Det er i alle fall slik Østfold-gutten selv beskriver det. Mens en innbytter har tatt plassen hans på landhockey-laget til Sjømannskirkens KRIK-trening, setter han seg litt andpusten ned på benken. Det er lenge siden han har kjent musklene i arbeid.

- Vet du, siden jeg kom hit for en uke siden har jeg ikke tatt smertestillende en eneste gang. Hadde jeg vært i Norge nå ville jeg mest sannsynlig ligget i sengen i et mørkt rom, og vært avhengig av smertestillende.

- Hadde ikke noe liv

Blikket blir fjernt. Han rister litt på kroppen, som for å riste bort det ubehagelig minnet. Så sier han med glød i stemmen.

- Jeg kjenner at kroppen holder på å bygge seg opp igjen. Det er så fantastisk å merke at den fungerer. Det føles som om jeg har fått livet tilbake!

Pettersen er 15 år når lyset slukkes. Etter en tøff runde med kyssesyken blir han aldri frisk. Fra å være en sosial aktiv gutt med kor, gitarøvinger og håndball tilbringer han størsteparten av døgnet i sengen med lystette gardiner trukket for. Den eneste underholdningen er gullfiskene som svømmer rundt og rundt, og som er opplyst av en liten strime med lys fra vinduet.

- Jeg kan ikke huske at jeg tenkte noe særlig. Hjernen må vel ha vært i hvilemodus. Jeg eksisterte bare, men hadde ikke noe liv, sier han.

Den tidligere selvstendige og aktive gutten vil så gjerne være aktiv. Igjen og igjen prøver han treffe kamerater, spille håndball, gå på korøvinger. Igjen og igjen går han på en smell, helt til han har så lite energi at han må ha hjelp til alt. Til å spise og gå på do. Vil han ut i det fri, må noen hjelpe han ut i en rullestol. 16 år gammel, i 2009, får han diagnosen Myalgisk encefalopati (ME) (se faktaboks).

Lindring i varmen

Hans første møte med et tørt, varmt og stabilt klima i sydlige strøk er gjennom en tur med ME-foreningen i Østfold. Det går ikke mer enn et par dager i det varme klimaet før kroppen begynner å spille på lag igjen. Smertene i ledd, muskler og mage forsvinner. De hovne lymfeknutene blir normale igjen.

- Jeg hadde knapt gått av flyet før jeg kjente at kjente at smertene var i ferd med å forsvinne. En bonus når smertene forsvinner, er at jeg også får mer energi, sier 22-åringen.

De siste årene har Østfold-gutten prøvd å oppholde seg i Spania så mye som mulig, men siden han ikke er innvilget uføretrygd, noe ME-pasienter ofte ikke får, har oppholdet blitt noe oppstykket. Med arbeidsavklaringspenger er det ikke lov å bo utenlands, bortsett fra hvis NAV innvilger et unntak. Det har de gjort dette halvåret mens Pettersen tar siste halvår på videregående. Etter det er skjebnen hans uviss.

- I Norge har jeg ikke noe liv, bare smerter. Det har jeg sett hver eneste gang jeg reiser hjem. Jeg har mye begrensinger her og, men så lenge jeg tar tid til å hvile og porsjonerer tiden mi godt, kan jeg ha et sosialt liv ved siden av videregående.

Sosialt liv

Tore Ørjasæter, en av Sjømannskirkens ungdomsarbeidere, dumper ned på benken ved siden av ham. Han legger en hånd på skulderen.

- Kommer du på fredag?

- Ja, helt sikkert, sier Pettersen.

Fredager har sjømannskirken faste ungdomstreff på kirken, og i tillegg til på KRIK, er Pettersen også fast inventar der.

- Jeg er født i et kristent hjem og jeg setter pris på å være del av en menighet. Samtidig er kirken veldig viktig for meg sosialt. Jeg har truffet mange venner der, og det er et fint alternativt til å gå på byen å drikke. Det har jeg hverken lyst eller krefter til, sier han.

Pettersen slenger baggen over skulderen og roper «hade» det til de andre på banen. En halvtimes aktivitet gjorde godt, men nå vil kroppen hvile.

- Jeg får nok betale for dette i morgen, men akkurat nå er jeg bare lykkelig over at kroppen har spilt på lag en hel halvtime.

Jørgen Pettersen (22)

Kommer fra: Skiptvedt, Østfold
Bor i: Arguineguin, Gran Canaria
Status: Gymnaselev

Myalgisk encefalopati (ME) er en nevrologisk sykdom med mange symptomer:

 • rask trettbarhet i muskulatur og sentralnervesystem etter minimal fysisk og mental anstrengelse
 • unormal lang restitusjonstid for gjenvinning av muskelstyrke og intellektuell kapasitet.

Kilde: Norge ME-forening

Del

Jessi Strøm

Da Jessi Strøm ble enke bestemte hun seg for å være tro mot planene hun og ektemannen hadde lagt. Dermed endte 72-åringen opp i Pattaya.

De suser forbi uten stans. Tuk-tuker, lastebiler og scootere. Jessi Strøm har begynt å bli vant til trafikken etter syv vintre i Pattaya, likevel står hun lenge og nølende på fortauskanten før et lite hull gjør seg gjeldende.

Med faste og raske skritt går hun over til den andre siden hvor skiltet «Den norske Sjømannskirken» står.

- Når jeg står sånn og lurer på om jeg skal gå over eller ikke, er det ikke sjelden at det kommer en thai og tar meg i armen og sier «jeg følger deg over jeg mamma». At folk er så vennlige og hjelpsomme her, er noe av det jeg liker best med Thailand, sier Strøm.

Ville ikke svikte mannen

72-åringen bodde i Spania med sin mann da han døde for 14 år siden. De to hadde flyttet dit for å overvintre i et bedre klima, og likte livet i varmen så godt at de bestemte seg for at slik ville de ha det resten av livet. 

- Da mannen min døde ville ungene mine at jeg skulle komme hjem, men jeg følte jeg svek mannen min på en måte, så jeg ble. Etter en stund ble det dyrere å bo i Spania, og jeg hørte gode ord om Pattaya. Derfor begynte jeg å overvintre her i stedet, sier fembarnsmoren som til sammen har 18 barnebarn og oldebarn hjemme i Stavanger.

Savner du ikke familien din?

- Jo, det er klart, men samtidig har de sitt eget liv, og de har det alltid veldig travelt. Jeg ser dem kun når de kan. Selv om jeg har stor familie, er jeg likevel alene. Jeg foretrekker å være her. Her er Sjømannskirken familien min.

Strøm går ned den lille bakken fra hovedveien Tepprasit road, før hun kommer til kirken. Hun blir møtt med en god klem av en av de ansatte idet hun går inn porten. Så fyker hun inn på kjøkkenet og tar på seg sjømannskirkens skjorte. Snart vil hagen være full av nordmenn som ønsker grøt, saft og vafler. Som frivillig skal Strøm gjøre klar grøten, og servere den.

- Det blir snart full rulle her. Selv om det er 30 grader så er det lange køer av folk som ønsker risengrynsgrøt hver lørdag, sier 72-åringen og setter en enorm kjele med rykende varm grøt på pannen ute i hagen.

Grøtserveringen er fast ritual for Strøm. Hver eneste lørdag og tirsdag hjelper hun til med vaffelsteking og servering i kirken. Har hun tid til overs setter hun seg ned og prater med gjestene.

- Den dagen jeg ikke trengs her lenger, har jeg ingenting i Thailand å gjøre. Jeg trenger sjømannskirken som et holdepunkt.

Jessie Strøm (72)

Kommer fra: Stavanger

Overvintrer i: Pattaya

Status: Pensjonist

Del

Ole Kristian Gruer - Gran Canaria

I Norge ble Ole Kristian utestengt og mobbet. I Spania har 18-åringen fått et sosialt liv igjen.

Det er fredags kveld i Arguineguin.  På sjømannskirkens ungdomsklubb sitter Ole-Kristian Gruer (18) sammen med en gjeng ungdommer rundt et bord og prater.

Hendene hans hviler på bordet. De vitner om hvorfor han er her. Rundt knokene snor det seg rosa-lilla linjer. Arr, som for litt over to år siden, var åpne sår. Livet på Gran Canaria har hatt en legende effekt, ikke bare på sårene utvendig, men også på de innvendig.

- Da jeg kom hit var jeg utrolig sjenert, og hadde nesten det jeg vil kalle sosial angst. Nå har jeg fått mye bedre selvtillit. Jeg tør å prate med folk. Det gjorde jeg ikke før, sier Gruer.

Mobbet på ungdomsskolen

Hønefoss 2012. Pusten til Gruer lager damp i den kjølige luften på vei hjem fra skolen. Det river i lungene. Etter en smertefri sommer kjenner han astmaen igjen. Men, verst er eksemen på hendene. Den gjør at knokene igjen er fulle av blodige revner. Sprukket opp på grunn av kulden. «Æsj, dekk nå til de gammelmannshendene dine», får han slengt i seg når klassekameratene passerer.

- Jeg var plaget med eksemen helt siden jeg var født, men problemene kom først på ungdomsskolen. Da skulle folk hele tiden minne meg på at jeg var annerledes.

Årene på ungdomsskolen er Gruer mye alene. Ingen av klassekameratene tar kontakt, og når han selv oppsøker dem og foreslår å finne på noe, får han stort sett til svar at de er opptatte. Til slutt gir han opp, og tiden blir stort sett tilbrakt på gutterommet foran PCen. 

- Jeg spilte nok mer data enn mange mener man burde gjøre når man er 13-14 år, men det var jo ikke det at jeg ikke prøvde å være sosial. Jeg ga rett og slett opp å ta kontakt med folk på min egen alder, sier Gruer.

Redd for ikke å bli godtatt

Da Gruer er 16 år bestemmer han seg for å flytte til Gran Canaria. På tidligere helsereiser har han blitt helt kvitt astma og eksem, og nå vil han ha en varig effekt av solen og varmen på helsen.

Han får en fin vertsfamilie, og starter med godt mot i første klasse på de norske skolen. Men, selv om de fysiske sårene forsvinner i solen, er de psykiske vanskeligere å hele. 16-åringen unngår helst sosiale settinger. Han tar sjelden initiativ til å prate. Da han skal på sin første trening i regi av Sjømannskirken, står han utenfor gjerdet og ser inn på de mange ungdommene der inne. Så snur han går hjem igjen. 

- Da jeg så inn var det bare en masse folk jeg ikke kjente, og da tenkte jeg bare «at dette har jeg ikke lyst til». Det var veldig skremmende. Jeg var så redd for ikke å bli godtatt fordi jeg ikke ble godtatt på ungdomsskolen for den jeg var.

Livet snudde

Neste gang drar Gruer på treningen med vertsbroren, og da snur det.

- Etter det har jeg gått på nesten alt Sjømannskirken har arrangert.

Gruer reiser seg for å gå bort til bordtennisbordet. Der venter ungdomsarbeider Tore Ørjasæter på å få en match. Gruer setter capsen bak frem, hever armen og sender en skruball mot motstanderen. De to kjenner hverandre godt, og matchen blir jevn.

- Da jeg begynte på KRIK, og kom på klubben her, turte jeg ikke å prate med noen, men Tore kom bort og fikk meg med i gjengen. Nå går det av seg selv.

Gruer legger fra seg bordtennisrackerten. Han setter seg ved bordet igjen. Praten mellom ungdommene flyter fra det ene temaet til det andre, og Hønefoss-gutten bidrar ofte i samtalen. Noen ganger får han de andre til å le.

- Livet har snudd med tanke på det sosiale. Nå spør andre meg om jeg vil finne på ting. Det har gjort veldig mye med tanke på selvtillit, og hvor velkommen jeg føler meg. Jeg har fått et mye bedre liv her enn i Norge, på alle måter.

Ole Kristian Gruer (18)

Kommer fra: Hønefoss

Bor i: Arguineguin, Gran Canaria

Status: Gymnaselev

Del

Trond Rogne

Forskeren Trond Rogne var avhengig av antidepressiva. Han ble ufør og dro til Thailand. Der tok livet en ny retning.

Mai 2004. Trond Rogne har akkurat landet på Værnes etter en lang jobbreise for forskningsinstitusjonen SINTEF. Det første spesialrådgiveren gjør er å ta seg en røyk, selv om han sluttet for mange år siden. Det spiller uansett ingen rolle lenger, for livet er likevel over.  

- Det føltes som at ingenting betød noe lenger. Jeg følte meg helt maktesløs. Pillene hadde tatt over livet mitt, sier 62-åringen.

Elegant kledd, med golfkøllene i baggen ved siden av bordet, sitter Rogne ved bassenget i hagen sin i Pattaya og minnes den vanskelige dagen for mange år siden. Dagen han endte karrieren som forsker på internasjonalt nivå.

- Det var fryktelig tungt å anerkjenne at jeg i en alder av 51 år ikke skulle jobbe lenger, sier den pensjonerte forskeren.

Ble narkoman

Han mener starten på det som endte karrieren hans så altfor tidlig var antidepressiva, som ble skrevet ut til ham fra 1998. Han hadde da jobbet over 50 timer i uken i mange år og reist 60-70 døgn i året. I tillegg hadde han spilt bridge på toppnivå i Norge. Det hektiske livet førte til en depresjon og en følelse av maktesløshet. Den kjappe løsningen tilbake til normaliteten skulle være antidepressiva.

- Den typen antidepressiva jeg ble satt på, skal man egentlig ikke gå på i mer enn tre måneder, men fastlegen fortsatte å skrive ut pillene til meg i årevis. De virket både avhengighetsskapende og sløvende, og jeg jobbet da enda mer for å kompensere for at ting gikk tregere her oppe, sier Rogne og peker på det sølvgrå håret sitt.

Depresjonen gjorde at også ekteskapet i Norge røk, og Rogne ble helgepappa for sine to barn. Etter jobbreisen i 2004 sa hele kroppen stopp. Rogne ble sykemeldt og pillemisbruket økte. Han isolerte seg i leiligheten sin i Trondheim. Eneste lyspunktet var besøk av barna. 

- Hele tiden håpet jeg å komme tilbake til jobb, men etter tre år sa jeg meg enig med min samtalepartner, en professor i klinisk psykiatri på Universitetet i Trondheim, at jeg ikke kunne vende tilbake til arbeidet. Uføretrygd var den eneste løsningen. Det var en tung beslutning.

Ville ikke leve lenger

Da ingenting holdt han i Norge lenger, bestemte han seg for å flytte til Thailand. Der hadde han tidligere truffet en ny kvinne, som han hadde giftet seg med. Med seg til sitt nye hjemland tok Rogne med seg en koffert med klær – og hundrevis av antidepressiva.

- I Thailand ble pillene ofte kombinert med alkohol. Det ble et fryktelig usunt liv, sier den tidligere forskeren.

Til tross for at konen sto ved hans side, og de etter hvert fikk to sønner, fortsatte Rogne å ta pillene både til frokost og kvelds i seks år til. Helt til en maidag i 2013.

- Jeg var så langt nede at jeg stilte spørsmål om det var vits å fortsette lenger. Jeg tenkte at om jeg ikke gjorde noe, så ville livet ta slutt.

Denne maidagen tok derfor Rogne en telefon til sjømannspresten og ba om et møte. Han hadde ofte vært i kirken de seks årene han hadde bodd i Pattaya.

- Jeg visste at dersom jeg skulle klare å komme meg ut av pillemisbruket måtte jeg prate med en god psykolog, og den eneste jeg kunne tenke på var sjømannspresten. Han hadde de riktige verdiene til å gi meg styrken til å komme ut av dette.

Søvnløse netter

På kontoret til sjømannspresten ble Rogne og sjømannspresten sittende og prate i over to timer denne dagen. Om livets verdier, familie og barn. Da de var ferdige med samtalen ble de enige om at Rogne skulle legge pillene på hyllen, og at sjømannspresten skulle følge ham opp hver eneste dag til han var rusfri. 

Etter halvannen måned med abstinenser som førte til søvnløse netter, svettetokter om natten og store humørsvingninger, kunne Trond endelig si til sjømannspresten at han var en fri mann.

- Jeg kan takke sjømannspresten for livet. Jeg hadde aldri klart dette uten han, sier Trond.

62-åringen roper på de to guttene sine. Come on boys, lets swim!

De kommer løpende, men faren deres er raskere. Før de er uti med noen store plask, er Rogne på plass i bassenget med et elegant stup. Den tidligere sløvede mannen, er full av energi igjen.

- Da jeg sluttet på tablettene kom både initiativet og tenkeevnen tilbake, og jeg har blitt veldig aktiv igjen. Nå spiller jeg både golf og bridge og jeg står tidlig opp og kjører guttene til skolen. Livet har blitt godt igjen

Trond Rogne (62)

Kommer fra: Bergen

Bor i: Pattaya

Status: Uføretrygdet

Del

Bjørg og Jan Røe

Livet mistet mening da ekteparet Røe mistet sin funksjonshemmede datter. I Thailand har to jenter gitt dem livslysten tilbake.

På balkongen i femte etasje, med utsikt over Jomtien Beach Pattaya, står Bjørg Røe og myser mot solen for å få øye på det som skjer nede på parkeringsplassen.

Fingrene tripper på rekkverket. Hun går litt frem og tilbake før hun plutselig rykker til. Et smil brer seg fra munnen til øynene før hun veiver entusiastisk med begge armene. 

- Der er de! Der er de! Jeg må ut og møte dem.

Tap av et barn

Åtte år har gått siden ekteparet mistet datteren Sabina. Hun var den av de fire barna deres som aldri ble voksen. I stedet fortsatte hun å være barnslig opptatt av bursdager, 17.mai og jul. Hun var familiens solstråle og midtpunkt. Så, den 21.desember 2007 døde hun. Da var Sabina 40 år, og hadde bodd hjemme hos foreldrene hele sitt liv.

- Sabina var veldig sosial. Hun elsket mennesker. Året etter hun døde orket ingen av de andre barna å komme hjem til jul fordi hun ikke var her lenger. Vi prøvde igjen i 2010, da sammen med alle barna og de fem barnebarna, men det var ikke riktig. Det ble ikke det samme uten Sabina, sier Bjørg.

Dermed bestemte ekteparet seg for å overvintre fast i Thailand. Pattaya hadde de blitt kjent med første gang i 1999 da de fikk sin første avlastning fra datteren sin som da var 32 år. Siden da hadde alle avlastningsturene blitt lagt dit. Solen og varmen var èn årsak til valg av destinasjon. En annen var Bow og Jead.

Et gledelig møte

Bjørg står og tripper utenfor heisen. 3-4-5. Døren går opp, og sammen med ektemannen kommer Bow (13) og Jead (10). De to søstrene smiler og ler ved synet av Bjørg. Hun får en god klem før de løper bortover gangen. Før «mamma» Bjørg og «pappa» Jan, som jentene kaller dem, har kommet til døren, har de allerede funnet seg godt til rette i sofaen. 

- Det er så fint å se at de bare tar seg til rette. Det betyr at de føler seg hjemme her. Sant de skjønne!, utbryter den tidligere sjømannen og nordsjøarbeideren.

Ikke lenge etter at Sabina døde kom ekteparet, gjennom Sjømannskirken i Pattaya, i kontakt med det lokale barnehjemmet. Der fikk de spørsmål om de ville være avlastningsforeldre. Da de så et bilde av Jead, som den gang var seks år, var de solgt. De siste fem årene har de hatt søstrene på besøk annenhver helg i vinterhalvåret.

- Vi har alltid hatt barn i huset. Alltid hatt noen å ta vare på. Vi hadde et behov for å føle at noen hadde bruk for oss igjen. Det gir oss veldig mye å ha de her. Ikke sant Jan?

- Jo, veldig mye, sier den stillferdige ektemannen og nikker.

Jead tar ham i hånden. Hun drar litt ham. Hun har alt skiftet til en knall rosa badedrakt, og nå er det på tide å gå ned i badebassenget. 

- Det har liksom blitt litt sånn at Jead vil ha meg, og Bow vil ha Bjørg. Siden Bow ikke liker heisen tar de trappene, mens Jead og jeg tar heisen.

72-åringen med de barske sjømannstatoveringene lar seg villig dra ut døren av den bestemte 10-åringen. Snart sitter han i skyggen under palmene med Bjørg og smiler mildt mens to viltre jenter, som har bruk for dem, plasker rundt i badebassenget.

Bjørg Røe (73) og Jan Røe (72)

Kommer fra: Bergen

Bor i: Pattaya

Status: Pensjonister

Del
Del