Forskeren Trond Rogne var avhengig av antidepressiva. Han ble ufør og dro til Thailand. Der tok livet en ny retning.

Mai 2004. Trond Rogne har akkurat landet på Værnes etter en lang jobbreise for forskningsinstitusjonen SINTEF. Det første spesialrådgiveren gjør er å ta seg en røyk, selv om han sluttet for mange år siden. Det spiller uansett ingen rolle lenger, for livet er likevel over.  

- Det føltes som at ingenting betød noe lenger. Jeg følte meg helt maktesløs. Pillene hadde tatt over livet mitt, sier 62-åringen.

Elegant kledd, med golfkøllene i baggen ved siden av bordet, sitter Rogne ved bassenget i hagen sin i Pattaya og minnes den vanskelige dagen for mange år siden. Dagen han endte karrieren som forsker på internasjonalt nivå.

- Det var fryktelig tungt å anerkjenne at jeg i en alder av 51 år ikke skulle jobbe lenger, sier den pensjonerte forskeren.

Ble narkoman

Han mener starten på det som endte karrieren hans så altfor tidlig var antidepressiva, som ble skrevet ut til ham fra 1998. Han hadde da jobbet over 50 timer i uken i mange år og reist 60-70 døgn i året. I tillegg hadde han spilt bridge på toppnivå i Norge. Det hektiske livet førte til en depresjon og en følelse av maktesløshet. Den kjappe løsningen tilbake til normaliteten skulle være antidepressiva.

- Den typen antidepressiva jeg ble satt på, skal man egentlig ikke gå på i mer enn tre måneder, men fastlegen fortsatte å skrive ut pillene til meg i årevis. De virket både avhengighetsskapende og sløvende, og jeg jobbet da enda mer for å kompensere for at ting gikk tregere her oppe, sier Rogne og peker på det sølvgrå håret sitt.

Depresjonen gjorde at også ekteskapet i Norge røk, og Rogne ble helgepappa for sine to barn. Etter jobbreisen i 2004 sa hele kroppen stopp. Rogne ble sykemeldt og pillemisbruket økte. Han isolerte seg i leiligheten sin i Trondheim. Eneste lyspunktet var besøk av barna. 

- Hele tiden håpet jeg å komme tilbake til jobb, men etter tre år sa jeg meg enig med min samtalepartner, en professor i klinisk psykiatri på Universitetet i Trondheim, at jeg ikke kunne vende tilbake til arbeidet. Uføretrygd var den eneste løsningen. Det var en tung beslutning.

Ville ikke leve lenger

Da ingenting holdt han i Norge lenger, bestemte han seg for å flytte til Thailand. Der hadde han tidligere truffet en ny kvinne, som han hadde giftet seg med. Med seg til sitt nye hjemland tok Rogne med seg en koffert med klær – og hundrevis av antidepressiva.

- I Thailand ble pillene ofte kombinert med alkohol. Det ble et fryktelig usunt liv, sier den tidligere forskeren.

Til tross for at konen sto ved hans side, og de etter hvert fikk to sønner, fortsatte Rogne å ta pillene både til frokost og kvelds i seks år til. Helt til en maidag i 2013.

- Jeg var så langt nede at jeg stilte spørsmål om det var vits å fortsette lenger. Jeg tenkte at om jeg ikke gjorde noe, så ville livet ta slutt.

Denne maidagen tok derfor Rogne en telefon til sjømannspresten og ba om et møte. Han hadde ofte vært i kirken de seks årene han hadde bodd i Pattaya.

- Jeg visste at dersom jeg skulle klare å komme meg ut av pillemisbruket måtte jeg prate med en god psykolog, og den eneste jeg kunne tenke på var sjømannspresten. Han hadde de riktige verdiene til å gi meg styrken til å komme ut av dette.

Søvnløse netter

På kontoret til sjømannspresten ble Rogne og sjømannspresten sittende og prate i over to timer denne dagen. Om livets verdier, familie og barn. Da de var ferdige med samtalen ble de enige om at Rogne skulle legge pillene på hyllen, og at sjømannspresten skulle følge ham opp hver eneste dag til han var rusfri. 

Etter halvannen måned med abstinenser som førte til søvnløse netter, svettetokter om natten og store humørsvingninger, kunne Trond endelig si til sjømannspresten at han var en fri mann.

- Jeg kan takke sjømannspresten for livet. Jeg hadde aldri klart dette uten han, sier Trond.

62-åringen roper på de to guttene sine. Come on boys, lets swim!

De kommer løpende, men faren deres er raskere. Før de er uti med noen store plask, er Rogne på plass i bassenget med et elegant stup. Den tidligere sløvede mannen, er full av energi igjen.

- Da jeg sluttet på tablettene kom både initiativet og tenkeevnen tilbake, og jeg har blitt veldig aktiv igjen. Nå spiller jeg både golf og bridge og jeg står tidlig opp og kjører guttene til skolen. Livet har blitt godt igjen

Trond Rogne (62)

Kommer fra: Bergen

Bor i: Pattaya

Status: Uføretrygdet